Opdrachten

Plaatje 1: de Toets
Plaatje 1: de Toets

 

 

 1. Toets

 

In de proefwerkweek heb ik een toets gehad over het tekenen van verschillende aanzichten van een huisje. we mochten zelf een huisje bouwen en dan het vooraanzicht, rechter zijaanzicht, linker zijaanzicht en bovenaanzicht tekenen (zie de tweede Natech-foto van de homepagina, Natech). Op een ander blaadje tekenden we een tekening van een aanzicht van een vogelvlucht (zie plaatje 1) wat een soort 3D tekening inhoud. Dit was een precies werkje, dus moest je een geodriehoek, liniaal en potlood gebruiken. Je moest goed letten op netheid, gelijkheid bij de huisjes en een bouwvakker moest met jouw tekening een huisje kunnen bouwen. Een architecten-tekening dus. 

 

 

 2. Sjabloon

De eerste opdracht die we moesten doen was het ontwerpen van een logo en daar een sjabloon van maken. Mijn logo was een T ( van Thomas) waarbij het stokje was omgebogen waardoor hij ook leek op een D ( van Dam). daarnaast zat er ook nog een S in het logo (ThomaS). Je logo zaagde je uit een vierkant houten plankje ( hiermee ging ik het sjabloon spuiten) met een figuurzaag: een kleine, handige zaag, speciaal voor houten vormen uit te zagen. Dit ging bij mij best wel goed. Als je het had uitgezaagd bleef er een mooie sjabloon over. Als je dit sjabloon bespuit op bijvoorbeeld een papiertje, zie je op het papiertje de vorm van het logo terug. Dit spuiten deden we met een speciale Airbrush-machine: je kon makkelijk in een kleur spuiten die je zelf wilde ( ik had geel) je moest wel opletten dat je dit van een gepaste afstand deed, zodat de verf die eruit kwam niet uitlekte. Je moest bij het zagen je logo wel eerst uitgetekend hebben en op het plankje hebben geplakt, zodat je het precies kan zagen. Belangrijk is dat als je bijvoorbeeld een O maakt je het middelste stukje van de O aan een kant vast laat zitten. Anders zaag je een heel rondje uit. Op A2 formaat zijn alle logo’s van de klas uitgespoten. Wat ik heb uitgezaagd is op plaatje 3 te zien. Mijn resultaat tussen die van de andere op plaatje 4.

 

 

 

 3. Letter

 

Voor deze opdracht moest ik eerst achter de computer gaan zitten. We kregen namelijk een filmpje te zien hoe onze Natech docent : Nob Velthuizen ons uitlegde hoe je met het online computer- programma Inkscape moest omgaan. Met Inkscape kan je vormen, letters en kleuren maken op de computer. We maakten eerst de letter Y en X en daarna onze eigen letter ( voor mij de letter E). Je moest hier de maten van opschrijven, zodat je hem kon kopieren en later in het echt kon namaken! Van een lange lat hout maakte je de letter door de delen van de letter nauwkeurig uit te zagen met een normale zaag en er halfhoutverbindingen verbindingen in te beitelen. Halfhoutverbindingen zijn verbindingen waarbij je twee keer de helft van het hout uitbeitelt en ze mooi op elkaar aansluit. Dit aansluiten deden we door te lijmen met houtlijm.Beitelen ging met een speciale beitel en ondersteuning van een hamer. Met beitelen haal je deeltjes van het hout weg.Het eindresultaat staat hieronder,bij plaatje 2. Een beitel en figuurzaag staan hieronder ook afgebeeld.

 

 

4. Tegenwind Racewagen 

 

Met dit project ben ik nog bezig. Je maakt van kant en klare onderdeeltjes een autootje met 4 wielen en daarna maak je een propeller die tegen de wind in draait. Het autootje gaat dus met tegenwind vooruit. De onderdelen van de auto lijm je mooi aan elkaar vast en de wieltjes ondersteun je door speciale buizen. Een ondersteuning voor de propeller maak je met behulp van een knijptang: je maakt een lusje waar de propeller in past. We hebben voor deze opdracht een gebruiksaanwijzing gekregen. Hoe hij uiteindelijk moet worden zie je op plaatje 5.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          

Plaatje 2: de letter
Plaatje 2: de letter

 

 

 

 

 

 

      

 

 

 

          

Plaatje 3:  het logo
Plaatje 3: het logo
Plaatje 4: De sjablonen
Plaatje 4: De sjablonen
Plaatje 5:  Een Tegenwind Racewagen
Plaatje 5: Een Tegenwind Racewagen
Gereedschap voor de Letter: Een beitel
Gereedschap voor de Letter: Een beitel
Gereedschap voor de Letter: Een figuurzaag
Gereedschap voor de Letter: Een figuurzaag